Stereo sluchátka a Dolby Access / DTS:X

A vše kolem nich…
(tipy na hry zdarma, dojmy, novinky..prostě vše co vás napadne)

Moderátoři: beather, Mods_senior

Odpovědět
Fargotroniac
Level 1.5
Level 1.5

Stereo sluchátka a Dolby Access / DTS:X

Příspěvek od Fargotroniac »

Ahoj,

V posledních pár dnech o tom čtu různé články a diskuze, které si ale hodně protiřečí a tak bych se rád zeptal jak to tedy je.

Mám stereo sluchátka, která používám pouze na hraní na stolním PC. Zajímá mě, zda má nějaký význam pořizovat si Dolby Access nebo DTS:X pro virtualizaci prostorového zvuku do sluchátek.

Co jsem vypozoroval, tak většina her má nějakou formu "prostorového zvuku". S otáčením postavy hraje zvuk na levé či právě straně.

Nehraji žádné hry jako je Counter Strike a podobně. Hraji spíše RPG hry a strategie. Takže tady je důležitější spíše atmosféra než 100% určení pozice nepřítele jako v FPS hrách.

Také nevím, která z těchto dvou aplikací by byla lepší volba. Seznam her s Dolby zvukem není moc obsáhlý a seznam pro DTS:X jsem nenašel. K tomu se pojí i otázka, zda virtualizace funguje i v případě, ze zvuk z hry není Atmos či DTS?

Taky jsem v některých diskuzích četl, že je potřeba upravit nastavení zvuku ve hře. Nejlépe tam aktivovat co nejvíce kanálů a případně vypnout 3D zvuk ve hře. Je tomu tak? Například ve hře Assassin's Creed Rogue jsem možnost úpravy zvuku (kromě hlasitosti) vůbec nenašel.

Bohužel už nemám možnost aplikace vyzkoušet. Aktivoval jsem zkušební dobu, ale kvůli práci se k tomu nedostal. Musel bych obojí zakoupit.

Děkuji za názory zkušenějších :-)
GamerXXX
Level 1.5
Level 1.5

Re: Stereo sluchátka a Dolby Access / DTS:X

Příspěvek od GamerXXX »

Tyto technologie jsou takový převod vícekanálového zvuku do dvoukanálového a mají navodit pocit z prostoru. Atmos zní čistěji, podání prostoru je decentnější a hodí se spíš na RPG kde jde o atmosféru nebo filmy. DTS-X je třeba zase o poloze, tzn lépe rozeznáš kde se co okolo tebe pohybuje, takový více 3D zvuk, ale zase celkové podání zvuku je takové dost přibarvené. Hodně her má toto nativně, tak že u nich už žádné dodatečné Dolby nepotřebuješ naopak přidáním se prostorový efekt zhorší. Kolikrát to některé hry ani nemají jako volbu a běží to automaticky... Rozhodně od toho žádný wow efekt nečekej. Získáš tím jakýsi prostor, ale za cenu méně přirozeného zvuku. Může znít dutě, přebasovaně, uměle, s ozvěnou a pod. Rozhodně větší efekt než tyto " rádoby vylepšováky" ti udělají opravdu kvalitní hifi sluchátka.
Fargotroniac
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvek od Fargotroniac »

Takže mnohem lepší volba je se na to vykašlat a použít klasický zvuk ze hry? Předpokládám, že většina novějších her už má 3D zvuk v základu?
GamerXXX
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvek od GamerXXX »

Určitě je lepší nechat zvuk tak jak je. Většina novějších her má vestavěný vlastní 3D audio engine, nebo nativní binaurální stereo, které samo o sobě poskytuje 3D zvuk a je kvalitnější než tenhle generický Dolby/DTS filtr. Pokud na vestavěný 3D audio engine ještě přidáš další post-processing jako Dolby Atmos nebo DTS-X vznikne tím dvojitý filtr. Hra už jednou zvuk přepočítá a Dolby/DTS ho přepočítají znovu. Zvuk tím pádem degraduješ a bude spíše zamlžený, dunivý, s ozvěnou, nebo s horší lokalizací a pod.. Má to třeba smysl u filmů.. třeba když máš soundbar u TV a chceš u filmů více prostorového efektu, ale pro většinu her to moc smysl nemá a třeba pro hudbu už vůbec. Jestli si chceš užít lepší zvuk, tak na toto se vyprdni a raději si udělej radost nějakými kvalitními Hi-Fi sluchátky. S nimi to bude rozhodně posun k lepšímu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nová sluchátka
    od Riviera kid » » v Vše ostatní (hw)
    4 Odpovědi
    10264 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Riviera kid
  • Bezdrátové sluchátka s ANC do 2000Kc k TV
    6 Odpovědi