Zdravím, při upgradu PC sem vyměňoval taky PC skříň + všechny ventilátory.
Konkrétně case: https://www.electroworld.cz/fractal-des ... 2-tg-cerna a ventilátory Noctua NF-A14 PWM 140mm + Noctua 120mm. Vpředu mám 3x 140, nahoře 2x 120 a vzadu 1x 140. Všechny jsou PWM - deska MSI z690-a.
Při prvním spuštění po sestavení jeli všechny na max, v biosu sem tedy povolil PWM + Smart Fan Mode a trochu se to ztišilo, pak sem ještě nastavoval křivku ale nevím, kam až můžu zajít. Dokáže mi někdo říct nebo doporučit nějaké nastavení křivky které je optimální pro tichost a chlazení?
Díky
To si musis vyzkouset, kazdy povazuje za tiche neco jineho.
A kazdy ma take uplne jine komponenty, takze ti muzu rict nejaka cisla, ale cpu
muzes mit na 100% zatezi na 100 stupnich kdyz ja mam na 100% zatezi 58 stupnu.
Ja mam napriklad nastaveno permanentne nejnizsi mozne otacky kdy se ventilator
jeste toci, pri prekroceni teploty 70 stupnu na cpu mam zvyseni o 10%. Ani pri tehle
hodnotach neni zadny ventilator slyset dokud se neda ucho az ke skrini.
petr22 píše:To si musis vyzkouset, kazdy povazuje za tiche neco jineho.
A kazdy ma take uplne jine komponenty, takze ti muzu rict nejaka cisla, ale cpu
muzes mit na 100% zatezi na 100 stupnich kdyz ja mam na 100% zatezi 58 stupnu.
Ja mam napriklad nastaveno permanentne nejnizsi mozne otacky kdy se ventilator
jeste toci, pri prekroceni teploty 70 stupnu na cpu mam zvyseni o 10%. Ani pri tehle
hodnotach neni zadny ventilator slyset dokud se neda ucho az ke skrini.
Takze to mam napr. 20%, 20%, 20%, 30%.
Jasně to chápu, spíš sem si myslel, jestli neexistuje něco např jako ,,nechoď pod hodnotu 10% ventilátoru při 30°C."
Jediné co sem zde a různě po netu vyčetl je, že obecně se doporučuje u křivky nastavit při 80°C 100% rychlosti
Chladič https://www.czc.cz/noctua-nh-d15-chroma ... 02/produkt
Procesor i5-13600k podvoltovaný z původních 257W na 162W, takže tolik ani netopí.
Jinak obecně kde mi to trochu začíná vadit je při těch 25-30%.
Takže tu první ,,tečku" mám ať ventilátor jede na 10% když je 30°C. Druhou mám nastavenou tak, že ventilátor má jet na 35% při 50°C. 58% při 70°°C a konečných pak 100% při 80°C. Asi je to špatně takto nastavené, nevyznám se. Jen nechci upéct nějaké komponenty..
V Cinebench mi teploty nepřeskočí 77°C.( maximální, drží se jinak u 69°C.)
Křivka u dvou ventilátorů na CPU je 13%-40°C, 27% 55°C, 39% 70°C. a 58% při 75°C.
Ventilátory v bedně potom na 15% 45°C, 35% 60°C, 55% 75°C, 85% 85%C. Poslouchat už se to se sluchátky dá, ale vzhledem k těm teplotám by to asi šlo i snížit ne?
Otázka je pak, mám snižovat ventilátory na CASE, nebo ty dva co mám na chladiči?
Hlasitost při sledování youtube atp. už neřeším, to už neslyším vůbec. a teplota je 43°C.
Maximální dle HWiNFO skočilo na 80°C. Jinak 78-80%
To ta Noctua je fakt tak kvalitní že potřebuje tak málo otáček aby to vše uchladila nebo co? Jaká je optimální teplota v plné zátěži prosím? A vyčteš něco z toho HWInfa nebo je to moc malé? Děkuju
Na youtube je toho dost, pakliže umíš anglicky. Pakliže neumíš, ohledně airflow jsou i články v češtině. Kromě hraní s procenty je pro tebe důležité si ujasnit, jestli chceš pozitivní, negativní nebo neutrální airflow. To je dáno na základě vybraného typů, rozměrů a dalších parametrů ventilátorů skříně. V některých případech není záhodno volit PWM regulaci, ale nechat regulaci napeťovou. To už záleží na zkušenostech.
Samozřejmě nejhorší jsou exoti, kam patřím i já, kteří chtějí ticho a zároveň udržitelné teploty sestavy.
Naposledy upravil(a) Skeleton dne 31 pro 2022 13:25, celkem upraveno 1 x.
ABBC3_SPOILER_SHOW
PC AMD RYZEN R5 3600 @4.4 GHz + SCYTHE Ninja 5 | MSI X570 UNIFY | PATRIOT Viper 4 2x8GB @3200 MHz | MSI GTX 1070 8G Gaming Z | SAMSUNG 850 EVO 500GB a 970 EVO PLUS 1TB | WD Blue 2TB | EVGA Supernova G3 550W | PIONEER BDR-207EBK | BEQUIET Dark Base 900 Pro + 6x BEQUIET Silent Wings 3 Příslušenství MSI OPTIX MAG24C | A4Tech Bloody A8 | Dell KB522 | AudioTechnica ATH-AVC500
No pokud jsou ty teploty udávané mnou v pořádku, tak sem takto spokojený co se týče jak tichosti tak i chlazení, navíc to je V Cinebench, u hraní se mi to nedostane víc jak nad 65°C.
Nicméně ještě jedna otázka, když vypnu/resetuji počítač, tak do té doby, než se přihlásím a zadám heslo do Windows a načte se mi sám ten program MSI Center, tak to hučí na max. Jak pak zadám heslo a načte se program tak se načtou jak kdyby ty hodnoty a jede to tak jak má.
Nejde to nějak nastavit jinak? Aby to tak bylo furt?
Díky
Naposledy upravil(a) Nejtt dne 31 pro 2022 12:21, celkem upraveno 1 x.
Ahoj,
s upgradem počítače jsem zakoupil i novou skříň, která má předinstalované 4 větráky. 3 vepředu, 1 vzadu.
Vše funguje, svítí, točí se.
Akorát problém - přes appku od ASRock nelze měnit barvu těch větráku. Lze měnit pouze barvu led světla na...
Poslední příspěvek
Tak jsem na to přišel.
Na bedně se dala měnit barva těch ventilátoru.
Musel jsem to tlačítko podržet asi 3 sekundy a propojilo se to se základní deskou. Nyní to vše běží správně.
nedávno jsem se sem obracel s problémem nekvalitního zvuku po reinstalaci OS. Nyní jsem si všimnul dalšího problému - vysokých otáček ventilátorů u CPU i GPU. Když na notebooku nic nedělám je klid a otáčky jsou okolo 2300 RPM při tichém...
Poslední příspěvek
Teplota 65°C odpovídá CPU na 67%, i při CPU 82% odpovídá teplota. Je otázka zda při IDLE jsou otáčky adekvátní, ale teplota 42°C je standardní.
Zkontroluj profily a nastavení managementu otáček.
Dodatečně přidáno po 8 minutách 12 vteřinách:
Zda...