Jak ztišit ventilátor
Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team
- Marfy
- Elite Level 10.5

- Kontaktovat uživatele:
Jak ztišit ventilátor
Pokud chcete tichý ventilátor a nechcete kupovat nový,tak mám jeden tip,jak ztišit váš libovolný původní hlučný ventilátor na neslyšný kousek.Stačí odpojit červený a černý drátek vedoucí ze žlutého a černého konektoru molex (tohle zapojení mají snad všechny ventilátory), a napojit jej na červený a černý drát vedle - barvu na barvu.Tím půjde do ventilátorku místo 12V jen 5V a bude se točit ani ne polovičními otáčkami.S tím souvisí i hlučnost,která klesne taky víc jak o polovinu.Nevýhodou tohoto řešení je pouze fakt,že s nižšími otáčkami klesá i výkon ventilátorku a ten už nepodává 100% výkon.Ale na druhou stranu je téměř neslyšitelný a do tichých sestav stále dobrý.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Re: Jak ztišit ventilátor
Problém je v tom, že já mám starý ventilator který se zapojuje do základní desky a tyhle konektory tam vůbec nejsou.
Ale tip je to dobrý. 
- foxy_whiteFox
- Level 3

Dobrý tip. A nevíš jestli to půjde udělat s větrákem na zdroji (fortron blue storm 2). Popř. jaký dobrý ventilátor koupit na tento zdroj? Větrák na zdroji začíná řvát, čím dál víc, v podstatě slyším jen jeho.
- mike007
- Master Level 7.5

- Kontaktovat uživatele:
Tiché větráčky na rozpáleném počítači 
Nejlepší hra je Excel!
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.
Kup si tohle a nemusíš vymýšlet takovýhle blboviny........možná tak v nouzi nejvyší
- erty123456
- Level 2.5

vetrák na zdroji nedoporučuji vůbec nijak měnit, určitě sám víš proč , tedy jestli nechceš nový zdroj
Asus K55VJ
-
guest
Souhlas, ale hodí se to na nějaký přídavný větráky. zdrojovej bych nechal.
Ještě by mělo jít provést zapojení větráku mezi rudý a žlutý. Tím se dosáhne 7V, tedy kompromis. Sníží se hluk oproti 12V, zvýší se výkon oproti 5V.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... 
-
guest
Pokud bych něco takového řešil, tak spíš s nějakým regulátorem (použít LM nebo 555), myslím že v GM se to za pár korun koupí hotový anebo stavebnice a na zadní stěně potenciometr, aby se v létě dalo přidat a v zimě ubrat. A kdyby to mělo bejt moc fajnový, tak s nějakým termistorem kterej by to hlídal podle teploty. Ale tyto "vynálezy" mi nehrozí ač to docela řve, spíš bych potřeboval odhlučnit ledničku, která je stoletá, řve jak motorová pila a žere jak parta dřevorubců. Ale tady pomůže jen koupě nové, což taky nehrozí protože tahle ještě funguje.
- Marfy
- Elite Level 10.5

- Kontaktovat uživatele:
Jo-to jde taky. U zdroje,stejně jako u procesoru nemůžeme použít tohle řešení-hrozilo by přehřívání. U zdroje Fortron jsem vyměnil ventilátor za Noctua NF-S12 (návod je tady na fóru někde v mých příspěvcích) a je nejenže neslyšný,ale i líp chladí než stávající modrý ventilátor.Ten původní modrý jsem právě zapojil na 5V a ofukuji jím pasiv na Radeonu 1950 Pro s Accelerem.A ten je na těch 5V už tichoučký a na tento ůčel dostatečný.karlos píše:Ještě by mělo jít provést zapojení větráku mezi rudý a žlutý. Tím se dosáhne 7V, tedy kompromis. Sníží se hluk oproti 12V, zvýší se výkon oproti 5V.
Řešení zapojit ventilátor na 5V je spíš takový kompromis,aby nebyla skříň hlučná ale zároveň aby v ní vzduch nestál.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Nejtišší PC mám stejně já
Jen je pravda, že se na půdě o trošičku víc práší (častěji čistím než kdybych case měl u sebe v místnosti), ale má to obrovské výhody ...
pokud koupíš ventilátor stejných nebo podobných parametrů tak ho můžeš v pohodě vyměnit - přeci kvůli ventilátoru za 150kč nevyhodíš zdroj třeba za 1500Kč.Tada pokuď tomu rozumíš,jestli ne tak to svěř odborníkům.Proto mají zdroje na desce napájeny konektory aby ho mohl vyměnit i úplný laik.Připojení je podobné jako na základní desce.Samozřejmě musíš zdroj odpojit od El.sítě.foxy_whiteFox píše:Dobrý tip. A nevíš jestli to půjde udělat s větrákem na zdroji (fortron blue storm 2). Popř. jaký dobrý ventilátor koupit na tento zdroj? Větrák na zdroji začíná řvát, čím dál víc, v podstatě slyším jen jeho.