"Zdroj":
Ve sloupci A mám několik stovek údajů typu: a, b, b, c, d, d, d, e, h,h, i ... (některé se právě opakují, ale jsou seřazené)
Ve sloupci B k ním přiřazené hodnoty: 1, 1, 4, 6, 2, 3, 8, 1, 7, 2, 3 ... ("náhodná" - ručně zadaná, nelze je předvídat)
"Cíl":
Ve sloupci D mám jednou vypsaný každý z těch parametrů v A: a, b, c, d, e, f, g, h, i ... (vyskytují se i ty, které v A nejsou)
Potřeboval bych do sloupce E vypsat hodnotu za sloupce B, která odpovídá poslednímu stejnému parametru v A jako je v D.
Například:
- Druhý řádek: D2=b -> podívej se do A, najdi poslední výskyt "b" a hodnotu ze stejného řádku ale sloupce B napiš v E2. Podle výše popsaných posloupností by tam mělo být 4.
Snad jsem to popsal srozumitelně
Hodnot mám několik stovek, nemohu si tedy dovolit funkcí IF testovat všechny buňky, to bych se nedočkal.
Tím, že se v A nic neopakuje, tak bych mohl procházet a porovnávat jen menší rozsahy odpovídající tomu, kde asi údaj bude, ale to by se muselo pracně řešit přes nalezení prvního výskytu a pak třeba testem následujících deseti řádků, stejně by to ale bylo dost výpočetně náročné.
Potřebuji něco obdobného funkcím SUMIF nebo COUNTIF - těmi rychle projdu celý rozsah, ale dělají něco jiného, než zde potřebuji.
Nějaké nápady?